Home Preventivna Stomatologija

Preventivna Stomatologija

Stručni tim ordinacije Vujačić pruža Vam prave savete i pomaže u borbi za očuvanje zdravog osmeha Vas i Vašeg deteta. Svaka buduća mama bi trebalo da se na vreme informiše o tome šta je dobro za očuvanje zdravlja usta i zuba njenog deteta. Svi saveti i edukacija u vezi sa pravilnom oralnom higijenom, izborom pribora za čišćenje zuba, korišćenjem preparata sa fluoridima za zaštitu od karijesa i zdravom ishranom, besplatni su i mogu Vam pomoći da sačuvate blistav osmeh, kako svoje dece, tako i sopstveni, tokom čitavog života.

Trudnoća je period kada se zbog hormonskog disbalansa često javlja krvarenje desni prilikom pranja zuba. Zbog toga je veoma važno da trudnica pravilno pere zube uz primenu odgovarajućih sredstava. Sprečavanje težih oblika upale desni i oštećenja okolnih struktura koje okružuju zub ima povoljan uticaj na tok i ishod trudnoće, jer se tako smanjuje rizik od prevremenog porođaja. Takođe, ukoliko buduća mama sanira sve svoje obolele zube, na taj način sprečava da se bakterije koje izazivaju karijes prenesu sa nje na dete. Da bi buduća mama zaštitila svoje zdrave zube od karijesa, preporučuje se profesionalna i kućna primena preparata za remineralizaciju zuba. Davanje tableta fluora trudnicama, prema preporukama Evropske Akademije za dečju stomatologiju, više se ne primenjuje, a prednost se daje lokalnim metodama primene fluorida u vidu pasti za zube i rastvora za ispiranje usta.

Deca nisu u stanju da samostalno pravilno operu zube sve dok ne razviju sposobnost preciznih motornih radnji, što se dešava nakon perioda polaska u školu. Do tog uzrasta održavanje oralne higijene deteta je Vaš zadatak. Kroz igru i druženje pokazaćemo Vam kako da pravilno perete zube detetu. 

Pravo vreme da prvi put dovedete svoje dete na pregled je nakon nicanja svih 20 mlečnih zuba, obično oko treće godine života. U tom trenutku zubi su zdravi, kakvi želimo i da ostanu, nema bola, niti straha od stomatologa. U ovom uzrastu, osim pregleda, preporučuje se profesionalno čišćenje zuba i nanošenje zaštitnih lakova sa fluoridima.

Oko šeste godine počinju da niču prvi stalni zubi. Kao veoma efikasna mera zaštite od karijesa preporučuje se zalivanje jamica i fisura na stalnim bočnim zubima. Prilikom ove  intervencije ne uklanja se zubna supstanca, tretman je kratak i potpuno bezbolan. Na zube se nakon čišćenja postavlja zalivač – smola koja popunjava udubljenja na griznim površinama zuba i time fizički onemogućava nakupljanje bakterija,  a samim tim i razvitak karijesa.

Naravno, preventivna stomatologija nije namenjena samo najmlađima, već i nama odraslima. Savetujemo Vam da, u cilju sprečavanja pojave karijesa i parodontopatije, najmanje dva puta u toku godine dolazite na profesionalno uklanjanje mekih naslaga i zubnog kamenca. Istraživanja pokazuju da odlaskom kod stomatologa dva puta godišnje i primenom profilaktičkih mera drastično smanjujete pojavu karijesa i parodontopatije, a na taj način štedite i vreme i novac potreban za lečenje ovih oboljenja.

Potrebno je naglasiti važnost preventivnih mera kod pacijenata koji su podvrgnuti ortodontskoj terapiji fiksnim aparatima. Naše pacijente sa fiksnim ortodontskim aparatima obučavamo kako da pravilno održavaju oralnu higijenu, što ce, uz redovno uklanjanje cvrstih i mekih naslaga, doprineti njihovom blistavom osmehu.