Home Parodontologija

Parodontologija

Skup terapijskih procedura u lečenju obolelog potpornog aparata zuba (zubni cement, kost, zubna koštana vlakna, desni) u cilju sprečavanja gubitka stabilnosti i sledstvenog gubitka zuba.

Parodontalna bolest je upalni proces za koji su karakteristične crvene i natekle desni prilikom sondiranja.

Gingivitis je upalni proces desni čiji je uzročnik dentalni plak i nagomilane bakterije. Taj proces može napredovati do znatno ozbiljnijeg stepena, kada se upalni proces proširi na periodoncijum i alveolarnu kost.

Parodontitis je jedan od uzročnika gubitka vezivnog tkiva, resorpcije alveolarne kosti i nastanak parodontalnih džepova, što može dovesti do gubitka zuba i upravo je parodontitis najčešći uzročnik gubitka zuba kod odraslih.

Parodontopatija je podmukla bolest zuba koja, na posletku, dovodi do njihove potpuno deformacije i ispadanja, kao i oboljenja kostiju.

Ako su Vam desni crvene i krvare pri bilo kakvoj iritaciji, ako imate mnogo zubnog kamenca ili plaka, vreme je da posetite stomatologa koji će utvrditi stepen progresije i preporučiti adekvatnu terapiju. Od crvenih desni do ispadanja zuba može da prođe i izuzetno kratak period, zato je neophodno da bilo kakve promene hitno proverite. Parodontoza se danas leči različitim terapijama:

  • medikamentozna terapija
  • konzervativno ili hirurški kiretaža
  • terapija parodontalnih džepova
  • ugradnja veštačke kosti.

Najnovije u terapiji parodontopatije je primena dentalnog diodnog lasera koju mozemo ponuditi našim pacijentima u ordinaciji dr Vujačić.