Home Implantologija

Implantologija

ŠTA JE ZUBNI IMPLANT?

Zubni implant predstavlja najidealniju zamenu za izgubljeni zub. Implant ima oblik šrafa koji imitira koren zuba koji nedostaje. Načinjen je od titanijuma, materijala koji ljudski organizam dobro prihvata.

PREDNOSTI UGRADNJE IMPLANTA

Brojni su načini da se nadoknadi gubitak ili nedostatak jednog ili više zuba, a podrazumevaju izradu krunica, mostova i različitih tipova proteza. Međutim sa stanovišta funkcije, estetike, trajnosti i očuvanja preostalih zuba ugradnja implanta predstavlja najbolje rešenje. Ugradnjom implanata izbegava se brušenje susednih zuba, a ponekad predstavljaju jedinu mogućnost da se izbegne izrada proteza.

STOMATOLOŠKE NADOKNADE NA IMPLANTIMA

Ugradnjom implanata indikovana je u slučajevima:

  • nadoknade pojedinačnog zuba
  • nadoknade više zuba
  • totalne bezubosti
  • izrade proteze nošene mini dentalnim implantima

KADA SE UGRAĐUJU IMPLANTI?

Ugradnja implanta moguća je neposredno nakon vađenja zuba ili u određenom vremenskom periodu nakon zarastanja rane.

PROCEDURA UGRADNJE IMPLANTA

Procedura ugradnje implanata je jednostavna i vrši se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje potrebno je tri do šest meseci da se implant učvrsti u kosti i sraste, nakon čega se stomatološka intervencija nastavlja izradom mostova i krunica. U međuvremenu, da pacijenti ne bi bili bezubi, izrađuju se privremena krunice. U određenim situacijama do konačnog rešenja može se doći i znatno ranije, ubrzo nakon ugradnje implanta.

ŠTA JE JOŠ POTREBNO ZNATI?

Ugradnja zubnih implanata ubraja se među najuspešnije stomatološke procedure koja se vrši po strogom protokolu. Pre ugradnje implanata potrebno je da se pacijent u potpunosti  upozna sa procedurom. Pažljiv klinički pregled i izrada snimaka neophodni su za procenu stanja desni i raspoloživog koštanog tkiva. Postojanje dovoljne količine kosti na mestu planiranje ugradnje implanta je neophodno i u određenim okolnostima hirurška intervencija nadoknade izgubljene kosti prethodi ugradnji implanta.

NE SME SE ZABORAVITI

Održavanje dobre oralne higijene i redovni kontrolni pregledi ključni su za dugotrajni uspeh terapije.